Hoe vind ik het beste fietshorloge?

Polar Vantage V2 fietshorloge op het stuur.

Start je net met fietsen, of ben je een prestatiegerichte wielrenner? Je trainingen zijn niet compleet zonder de juiste statistieken over je training. Fietscomputers en sporthorloges zijn niet meer weg te denken, een beetje fiets is tegenwoordig volbehangen met elektronica om zoveel mogelijk te kunnen meten. Maar welk fietshorloge past nu het best bij jou?

Veel sporthorloges bevatten een aantal basisfuncties die je kunt gebruiken met fietsen, zoals hartslag, verbruikte calorien, snelheid, afstand, etc. Maar wil je echt wat meer statistieken dan kun je het best kijken naar een sporthorloge die specifieke functies heeft voor het fietsen. Zo kun je bijvoorbeeld statistieken per fietsrondje bijhouden, je gefietste route achteraf terugzien, een fietsroute inladen in je fietshorloge, intervaltrainingen volgen, trapfrequentie en vermogen meten (extra sensoren nodig!) etc.

Fietsen met een hartslagband

Hoewel de meeste sporthorloges tegenwoordig de hartslag meten aan de pols d.m.v. optische meting kun je voor het fietsen overwegen om de hartslag met een hartslagband (om de borst of bovenarm) met sensor te meten. Op die manier kun je je fietshorloge aan het stuur bevestigen waardoor je constant zicht hebt op je prestaties en statistieken. Hartslagmeting aan de bovenarm kan o.a. met de Polar Verity Sense.

Fietscomputer of fietshorloge?

Twijfel je of je een sporthorloge moet aanschaffen of een fietscomputer? Bekijk onderstaand de voor- en nadelen van fietshorloges en fietscomputers, dat helpt je hopelijk bij het maken van de juiste keuze.

Voordelen sporthorloge:

 • ook te gebruiken voor andere sporten
 • kan gekoppeld worden aan hartslagmeterband
 • montage aan stuur of dragen om pols

Nadelen sporthorloge:

 • kleiner scherm
 • met polsmeting moet horloge strak om je pols
 • wat lastiger aan het stuur te monteren

Voordelen fietscomputer:

 • groter scherm
 • eenvoudige montage
 • meestal meer navigatiemogelijkheden

Nadelen fietscomputer:

 • alleen voor fietsen te gebruiken
 • neemt ruimte in beslag op je stuur
 • voor hartslagmeting is een extra sensor nodig

>> Direct naar: Alle sporthorloges vergelijken

Dit zijn de beste sporthorloges voor fietsen

1
Garmin Forerunner 745

Garmin Forerunner 745

Het hardloop- en multisport horloge van Garmin, comfortabel voor trainingen, races en het dagelijks leven. Topper voor o.a. triatleten.

Adviesprijs:
€ 419

2
Polar Vantage V2

Polar Vantage V2

Een premium multi sporthorloge voor sporters van alle niveaus. Krachtige combinatie van minimalistisch design en innovatieve technologie: ontwikkeld voor topprestaties.

Adviesprijs:
€ 499

3
Suunto 9

Suunto 9

Adviesprijs:
€ 499

4
Polar Pacer Pro

Polar Pacer Pro

Hardloophorloge voor de gevorderde hardloper met veel extra trainingshulpmiddelen om nog sneller en beter te worden.

Adviesprijs:
€ 299

5
Garmin Forerunner 245

Garmin Forerunner 245

Adviesprijs:
€ 219

Extra sensoren voor het verbeteren van je fietsprestaties

Garmin snelheidssensor en cadanssensor voor de fiets.

Je fietscomputer en fietshorloge kun je eventueel uitbreiden met extra sensoren zodat je meer statistieken te zien krijgt, en dus ook gerichter kunt trainen. Zo kun je met bijvoorbeeld een vermogenssensor exact zien welk vermogen je trapt, en dit kun je dan weer verwerken in je trainingsschema's.

Een vermogenssensor of vermogensmeter kun je dus op je fiets monteren, en aan je fietshorloge of fietscomputer koppelen. Vermogensmeters zijn er in verschillende uitvoeringen: pedaalvermogensmeters, crankstelvermogensmeters en naafvermogensmeters. Grootste voordelen pedaalvermogensmeter: makkelijke montage en eenvoudig over te zetten op een andere fiets. Grootste voordelen crankstelvermogensmeters: weinig onderhoud en geschikt voor elk pedaalsysteem.

Met de cadanssensor kun je je trapsnelheid in de gaten houden, en bijvoorbeeld trainen op een bepaald aantal omwentelingen per minuut. De sensor wordt bevestigd aan de crank of aan de voor- of achtervork (Polar) en montage is vrij eenvoudig. Vervolgens kun je tijdens het fiets je cadans monitoren. Een te lage cadans is erg zwaar voor je beenspieren, en bij een te hoge cadans gaat er enerigie verloren.

Als laatste zijn er ook nog snelheidssensoren voor je fiets te koop. Meestal bevat je fietshorloge wel een GPS waardoor je de snelheid kunt meten, echter een fietssensor is nauwkeuriger. Snelheidssensoren zijn soms los te koop, en soms in een set met een cadanssensor. Het monteren van de sensor is vrij gemakkelijk.

Let bij aanschaf van extra sensoren op de mogelijkheden om deze te koppelen met je fietscomputer of sporthorloge. Bluetooth, WiFi of ANT+.

Alle sporthorloges vergelijken?

Adverteren op deze website?

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Copyright 2022 Springveer IT. Webdesign door Trail Magic Internetdiensten