Meet je herstel met Polar Nightly Recharge

Gepubliceerd op 23-05-2022

Polar Nightly Recharge meet herstel tijdens je slaap.

Gedurende je slaap maak je verschillende slaapfasen door, die elk op hun beurt belangrijk zijn voor je herstel. In het meest ideale scenario wordt je goed uitgerust wakker en ben je klaar voor een nieuwe dag. Maar hoe ziet zo'n ideale slaap er uit? En kun je ook meten of je lichaam goed is uitgerust? Ja, dat kan, met Polar Nightly Recharge.

Ideale slaap voor goed herstel

Polar Pacer Pro Nightly Recharge herstel.

Tijdens de slaap hebben de hersenen en het lichaam de gelegenheid om te herstellen. Herstel van de dagelijkse gang van zaken of zwaardere lichamelijke en geestelijke inspanningen. Lichaam en geest hebben rust nodig om de volgende dag weer goed te kunnen functioneren.

De slaap bestaat uit verschillende slaapfasen, 5 om precies te zijn. Deze slaapfasen vormen een cyclus die zich, bij een goede slaap, meerdere keren tijdens de slaap herhaalt. Over het algemeen duurt een volledige slaapcyclus zo'n 90 tot 110 minuten. Gedurende de slaap is elke slaapcyclus anders, waarbij de meeste diepe slaap in de eerste helft van de nacht voorkomt.

Als je vermoeid wakker wordt en graag overdag nog even zou willen (bij)slapen, dan is dat een teken dat je waarschijnlijk niet genoeg kwalitatieve slaap hebt gehad. Normaal gesproken wordt uitgegaan van een slaaplengte van 7 tot 9 uur, dat zou gemiddeld genomen voldoende moeten zijn. Maar het is voor jezelf belangrijk om te leren wat voor jou het beste is.

Het gebruik van een sporthorloge die je slaapkwaliteit kan meten, zoals bijvoorbeeld een Polar Vantage V2, kan je helpen te bepalen wat je slaapkwaliteit is, en hoe je deze positief kunt beinvloeden door middel van bijvoorbeeld het verbeteren van je slaapgewoonten. Slaapkwaliteit is belangrijker dan de slaapduur, 6 uur goed en diep slapen is beter dan 9 uur licht dommelen.

Diepe slaap versus lichte slaap

Polar slaapmeting voor optimaal herstel.

Alle slaapfases zijn essentieel, omdat ze samenwerken in een cyclus. Het is dus van cruciaal belang om een hele nacht te slapen om ervoor te zorgen dat je goed uitgerust bent. De cyclus begint met een aantal fases van lichte slaap en gaat dan over in een fase van diepe slaap.

Wanneer je slaap verstoord is, dan verlies je vaak de diepe slaap. In deze fase van diepe slaap vinden een aantal belangrijke acties plaats, zoals het verbeteren van je geheugen- en leerfuncties, het ondersteunen van celgroei en het stimuleren van je immuunsysteem.

Een diepe slaap is dus van vitaal belang, maar ook de lichte slaap is erg belangrijk. En dan vooral bij het opstaan. Als je op een natuurlijke wijze wakker wordt tijdens de lichte slaap, dan voel je je uitgerust en fris. Heel anders dan wanneer je wekker afgaat terwijl je in een diepe slaapfase bent.

Polar Nightly Recharge

Polar Vantage V2 Nightly Recharge herstel meting.

De Nightly Recharge functie van Polar, o.a. beschikbaar op de Polar Pacer (Pro) en Polar Grit X Pro, meet twee factoren: het herstel van je autonome zenuwstelsel en je slaapherstel. Deze beide parameters worden samengevoegd en uitgedrukt in een cijfer, die slaapscore wordt genoemd.

Je AZS-herstel (Autonome ZenuwStelsel) meet je hartslag, hartslagvariabiliteit en ademhaling terwijl je slaapt. Hieruit wordt berekend hoe goed je ontspannen was tijdens de eerste 4 slaapuren, in vergelijking met je gebruikelijke niveau.

Je slaapherstel wordt nagegaan via Polars slaapmeting, die iedere nacht automatisch de duur, de continuiteit en de eventuele onderbrekingen meet. Maar ook details over hoelang je doorbracht in REM, diepe en lichte slaap. Je slaapherstel geeft aan hoe goed je geslapen hebt door je slaapscore te vergelijken met je gebruikelijke niveau. Op basis van je Nightly Recharge status, krijg je dagelijk gepersonaliseerde tips om te bewegen, te slapen en je energieniveau te reguleren.

Bron: Polar

Benieuwd naar alle horloges van Polar? Bekijk hier het complete assortiment van Polar!

Alle sporthorloges vergelijken?

Adverteren op deze website?

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Copyright 2022 Springveer IT. Webdesign door Trail Magic Internetdiensten