Zwemmen met een Polar sporthorloge

Gepubliceerd op 20-06-2022

Sporthorloge van Polar voor zwemmen.

De meeste sporthorloges van Polar zijn zeer geschikt om te gebruiken tijdens het zwemmen. Of je nu in de openlucht zwemt, of binnen in het zwembad, je Polar horloge kan allerlei zwemstatistieken voor je bijhouden waardoor je achteraf je complete zwemsessie kunt analyseren en je zwemprestaties kunt verbeteren.

Zwemfuncties op een sporthorloge

Zwemmen met een sporthorloge van Polar.

De meest voorkomende statistieken die je tijdens het zwemmen kunt bijhouden met je sporthorloge zijn:

  • hartslag
  • zwemstijl
  • afstand/aantal baantjes
  • slagsnelheid
  • SWOLF
  • route (in open water)

Een van de mooiste voordelen van een goed (zwem)sporthorloge is dat je zwemstijl herkend wordt. Dus voor alle baantjes die je zwemt zie je heel makkelijk terug welk slagtype je gedaan hebt: vrije slag (borstcrawl), rugslag, schoolslag of vlinderslag. Deze geavanceerde techniek wordt in veel modellen van o.a. Polar, Garmin en Suunto toegepast en maakt het analyseren van je trainingen een stuk efficienter.

Met behulp van de slagsnelheid, ofwel slagfrequentie, kun je inzien hoeveel slagen je doet per minuut. Je krijgt de gemiddelde slagfrequentie per sessie of ronde te zien, en je maximale slagfrequentie. Handig als je bijvoorbeeld wilt testen hoe je efficienter kunt zwemmen, of wat er met je hartslag gebeurd als je de slagsnelheid opvoert of juist verlaagd.

Hartslagmeting tijdens het zwemmen

Polar Grit X Pro zwemhorloge.

Hartslagmeting tijdens het zwemmen, dus horloge en eventuele extra sensor onderwater, is iets lastiger dan op het droge. De, inmiddels bijna standaard, sensoren die in je horloge zitten en je hartslag meten via de huid, kunnen verstoord worden door water wat tussen de sensoren en je huid komt. Met als gevolg, onnauwkeurige hartslagmeting, en dat wil je niet.

Polar heeft daar drie oplossingen voor bedacht:

  • borstband met sensor (bijv. Polar H9 of H10 sensor)
  • sensor aan je zwembril (Polar Verity Sense)
  • nieuwste sensortechniek in horloge: Polar Precision Prime
Met deze laatste innovatie is het mogelijk om alleen met je sporthorloge om, en dus geen extra sensor, toch een redelijk nauwkeurige hartstlagmeting te krijgen onder water. Enige is dat je je horlogebandje wel even tandje strakker moet zetten, zodat er zo min mogelijk water tussen het horloge en je huid kan komen. De Polar Vantage V2 is bijvoorbeeld uitgerust met deze nieuwste techniek.

Zwemprestaties analyseren met SWOLF statistieken

Sporthorloges voor open water zwemmen.

De term SWOLF is een samenstelling van de woorden 'swim' en 'golf', omdat deze meting hetzelfde werkt als een golfhandicap. Hoe lager je score, hoe efficienter je zwemt.

SWOLF wordt gemeten door de gezwommen tijd per lengte (in het zwembad dus een baanlengte van bijvoorbeeld 25 of 50 meter) op te tellen bij het aantal slagen die je hebt gedaan om die afstand af te leggen. Dus als je 35 seconden doet over een lengte, en je hebt 15 slagen nodig, dan is je SWOLF 50. Je kunt dus alleen je SWOLF scores over eenzelfde afstand vergelijken, en met een zelfde zwemslag.

Met behulp van je SWOLF score kun je dus gaan proberen om effienter te zwemmen. Zo kun je proberen minder slagen te maken op dezelfde lengte en zelfde zwemtijd, of een zelfde hoeveelheid slagen en de zwemtijd verkorten (dus sneller zwemmen). Dus verbetering van je zwemtechniek en zwemkracht zal ervoor zorgen dat je SWOLF score lager wordt, en dat je dus efficienter zwemt.

Meer weten over welk zwemhorloge het best bij jou past? Bekijk ons overzicht met de beste sporthorloges voor zwemmen.

Bron: Polar

Benieuwd naar alle horloges van Polar? Bekijk hier het complete assortiment van Polar!

Alle sporthorloges vergelijken?

Adverteren op deze website?

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Copyright 2022 Springveer IT. Webdesign door Trail Magic Internetdiensten